Gro Mukta Holter

HØST – Nye malerier, grafikk og tegninger

Hvis jeg skal si noe kort om mitt snart tyve år lange kunstnerskap må det være at det alltid finnes en kjerne av realisme i det jeg skaper og at jeg holder meg trofast til et håndverk, som i bunn og grunn springer ut gammeldags figurativ frihåndstegning. Siden 1992, da jeg bestemte meg for å leve som kunstner, har jeg  utforsket det medmenneskelige og allmenne i tilværelsen, og uttrykt dette i motivene i teknikkene maleri, tegning og grafikk. Jeg har aldri hatt behov for å rope høyt, skape furore eller provokasjon via kunsten, jeg har fokusert på det jeg kan relatere til noe i hverdagslivet, eller som har rot i det trivielle på en eller annen måte. Opp gjennom disse 19 årene som billedkunstner har jeg blitt tildelt en mengde personlige beretninger fra ukjente mennesker. De forteller meg ofte åpenhjertig om livene sine, om familie, oppvekst og slektshistorie, men mest av alt om spesifikke hendelser, som har preget dem på ulike måter. Dette skjer helt av seg selv, eller rettere sagt, det oppstår i møte med verkene jeg har laget. Jeg kunne nok skrevet flere avhandlinger, hvis jeg hadde samlet og notert alle sammen, som et kartotek over levd liv. I motivene mine dukker fragmenter av dem opp, bevisst eller ubevisst, og kan oppleves som en slags allmenn aksept for hva livet kan romme.

I utstillingen HØST viser jeg nye malerier, grafikk og tegning produsert det siste året i Norge og i Italia. Dette er min fjerde soloutstilling på Oslofjorden Kunstsenter og det er hyggelig å igjen bli invitert til dette pittoreske galleriet i Drøbak.

– Gro Mukta Holter

Velkommen til åpning og kunstnersamtale mellom Gro og Kunsthistoriker Mette Dybwad Torstensen. LØRDAG 10. SEPTEMBER – kl 12.00.

JUBILEUMSUTSTILLING

10 år i Drøbak 

I år er det 10 år siden Oslofjorden Kunstsenter åpnet dørene i Drøbak. 

Det har vært 10 spennende år, fylt med utstillinger, foredrag og ulike kurs og workshops  for voksne og barn. 
Utstillingene har søkt å vise bredde innenfor samtidskunsten, og ulike temaer har vært belyst. Samarbeidet med alle kunstnerne har gledet oss så vel som publikum.
I denne jubileumsutstillingen viser vi 5 spennende og aktuelle samtidskunstnere og har gleden av å presentere: 

ESPEN EIBORG: 
Norsk kunstner med et stort internasjonalt publikum. Utdannet i Usa hvor han ofte stiller ut; der bildene blir revet bort.  Han oppsøker ofte shoppingsentere med kameraet på jakt etter magiske øyeblikk der utstillingsdukkene, tid og rom smelter sammen. «Jeg prøver å gi liv til utstillingsdukkene, leke en slags gud. Jeg er opptatt av religion, symbolikk, ikoner, engler og gudebilder» sier kunstneren som stiller ut i Oslofjorden Kunstsenter for 3. gang. 

RINO LARSEN: 
Han har lang bakgrunn som illustratør og designer og han bruker erfaringene bevisst i omgang med farger og uttrykk. Temaene i bildene er inspirert av livsglede, kjærlighet, energi og undring. Kunstneren har et stort publikum og er en av galleriets faste kunstnere. 

HANNE THOMASSEN: 
Hanne har en lang karriere som fotograf og billedkunstner, og var en av de første som kombinerte fotografi og maleri. Hun har som prosjekt å utforske nye uttrykksmåter for fotografiet. Hun er kolorist- de vakre bildene er fylt med farger og symboler i drømmeaktige scenarioer- ofte med mytologiske temaer. 
Kunstneren er en av galleriets faste kunstnere. 

FRU BUGGE: 
Kunstneren jobber med et urbant  popart utrykk, gjerne ispedd street art.  Bruker ofte plakater og foto i bildene som hun deretter maler videre på. Hun lager både orginalarbeider og silketrykk. Mange av silketrykkene er håndkolorerte så hvert bilde blir unikt. « Jeg vil gjerne at bildene skal ha litt glam over seg- litt eye candy». Kunstneren er tilknyttet galleriet. 

THERESE MYRAN: 
Myran betegnes som en ekspressiv maler. Med bakgrunn innen språk, realfag, kunst og grafisk design formidles hennes ofte tematiske søken etter mennesket og skaperverket, og dets væren og eksistens. « jeg maler glimt av liv mellom to evigheter» 
Hun stiller ut for første gang i galleriet. 

Lucid Dreaming 9-24 oktober 2021

Med utstillingen “Lucid Dreaming” ønsker jeg å inspirere folk til å bli mere nysgerrige på den verden vi befinner oss i ca 2 timer hver natt. I REM fasen er hjerneaktiviteten like høy som når vi er våkne. Psykoterapeutene Freud og Jung mente drømmene kunne gi oss et innblikk i underbevisstheten. Jeg liker spesielt godt Carl Gustav Jungs sitat: “Den som ser utover drømmer. Den som ser innover våkner”.

Kunstnere har latt seg fascinere og inspirere av drømmer i århundrer. De som har påvirket meg mest er, Marc Chagall, Salvador Dali, René Magritte, Max Ernst, William Blake og
MC Escher.

Surrealismens mål var ifølge frontfiguren André Brenton å «løse de tidligere motstridende forholdene mellom drøm og virkelighet til en absolutt virkelighet, en supervirkelighet» eller surrealitet.
Drømmer har alltid  inspirert meg og derfor også surrealisme som uttrykksform, jeg liker rommet det gir for individuell tolkning. Drømmer kan også hjelpe oss å forstå verden, samfunnet, og menneskene rundt oss. Jung sa at å kjenne sitt eget mørke er den beste måten å kunne håndtere andres mørke. Drømmer er for meg et verktøy til selvinnsikt og inspirasjon. De siste årenes hendelser har gjort dette indre landskapet desto mere tilstedeværende.

Pablo Picasso sa følgende:  «Kunst er en løgn som får oss til å innse sannheten”  – jeg søker denne sannheten.

NiN