April 2013

4. – 14. APRIL

Separatutstilling av Tor Simen Ulstein (foto) / Geir Stian Ulstein (Tekst)

Utstillingen åpnes av Kjell Magne Bondevik, torsdag 4. april kl 19.00

DET SOM VAR, ER;

Plakat DET SOM..Utstilling DrøbakUtstillingen vil bestå av 12 svart/hvitt fotografier. Bildene viser ruiner av konsentrasjonsleirer i Polen, og ble tatt vinteren 2012 med mellomformat og fremkalt manuelt. I kombinasjon med bildene vil det være korthogde setninger som spiller på hva konsentrasjonsleirene var.

«Bortenfor alt kjent, i ugjennomtrengelig grått. Natt. Tåke. Utslettelse.»
Samtidig speiler utstillingen at ondskapen ikke har forsvunnet.
«Bortenfor deg og ditt, de utslettede.»
Bakgrunn: Høsten 1943 ble vår bestefar, Torvald Ulstein, arrestert og sendt i konsentrasjonsleir. Han kom hjem til et fritt Norge våren 1945. Høsten 2007 ga jeg ut romanen Piggtrådroser på Gyldendal. Boken tok for seg min bestefars opplevelser, men også hvordan erindring endres, landskapet forandres og alle ting – selv det grusomste, blir borte i tiden.
«Langsomt forvitrer alt som var. Raskt vokser gresset.»
Og slik er det, konsentrasjonsleirene er i ferd med å forvitre, men ondskapen – det som aldri mer må hende – finnes like levende i dag. Spørsmålet blir da, skal vi aldri glemme bare for å ære de som døde grusomt under Den andre verdenskrigen (en hvilepute), eller bør det også bringes videre, bør det tas ut i vår egen tid, aldri glemme ved å stanse den stadige gjentagelsen av urett? Fra mobbing til folkemord går fellesnevneren «å tåle andres urett».
«Stadig går mennesker til grunne i urettferdighet.»
Utstillingen vil ha interesse for både de som deltar på informasjonsturer à la Hvite busser, videre for de elevene på videregående skoler og de eldste trinnene på ungdomsskoler som aldri får mulighet til slike reiser. Men først og fremst er det utforskning av tiden og samtiden gjennom ord og bilder som står i sentrum for oss, kort sagt kunsten.
«Menneskene bryter tausheten i naturen; kommandobrøl, redselsskrik … og vi, vi ser mot fortiden, vi ser alle andre veier mens vi lytter til gode formaninger om det som var. Vi ser ikke vår egen tid. Vi ser bare skogen.»

Det som var, er

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. APRIL – 5. MAI

«Bybildet: Redefinert», som åpnes 28. april kl. 13.00

viser vi en spennende utstilling med arbeider av:

Martin Whatson, Andreas Bjørn-Hansen, Hama Woods, Henrik Johansen, Christian Lindstad, Are Kleivan og Theo Synnestvedt og Cupofill.

Bilde 5Klikk på bildet for større format.

Velkommen til åpning av utstillingen Bybildet: Redefinert på Oslofjorden Kunstsenter i Drøbak lørdag 20.april kl.13.00

Utstillingen ser på hvordan vår oppfattelse av bybildet har endret seg fra nostalgiske fotografier av byen til å inneholde en miks av uttrykk fra reklamekulturen, street art, utopiske fremstillinger og mer moderne fotografi. Med et utgangspunkt i den menneskelige kategoriseringen av rom – alle rom vi ferdes i har en spesifkk funksjon for oss – viser denne utstillingen et overblikk av det «rommet» vi anser som det offentlige byrommet. Bybildet: Redefinert viser en variasjon av verk, der de besøkende vil se flere forskjellige teknikker, motiver og fortolkninger av kunst i gata, gatene som kunst og ideer rundt fremtidens byer.

Vi vil åpne med illustrasjonsgruppen Cupofill, som skal male et veggmaleri live foran publikum. Videre vil utstillingen vise verk av Martin Whatson, Andreas Bjørn-Hansen, Hama Woods, Henrik Johansen, Christian Lindstad, Are Kleivan og Theodor Synnestvedt. Kunstnerene som deltar i denne utstillingen er unge kunstnere, nyutdannede med et ferskt perspektiv på hva kunst kan være og hvilke egenskaper det har. Det er erfarne kunstnere med en estetisk sans og en nysgjerrig tilnærming. De representerer flere forskjellige medier, og vil sammen skape en fremstilling av kunst der publikum blir introdusert til en variasjon av teknikker, utstillingsstrategier og fantasier.